Wszyscy wiemy, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który musi smakować, wyglądać i dodawać energii. Wiele osób do porannej kawy lubi zjeść coś na ciepło, ale nie zawsze ma czas na przyrządzanie skomplikowanych śniadań. Bardzo popularną opcją na szybkie i pożywne śniadanie są tosty. Można przygotować je na wiele sposób, zarówno na słodko, jak i na słono, dlatego nigdy się nie nudzą. W poniższym artykule znajdziecie pięć sposobów na poranne tosty, które zaspokoją głód i pomogą rozkręcić metabolizm.

Tost w wydaniu tradycyjnym

Klasyczne tosty z tostera mają wielu fanów ze względu na prostotę i krótki czas przygotowania. Pomiędzy kromkami możemy umieścić swoje ulubione składniki lub te, które znajdziemy akurat w lodówce. W tym przypadku idealnie sprawdzi się szynka tostowa lub kiełbasa krakowska, przygotowane wcześniej smażone pieczarki i najpopularniejszy składnik tostów, jakim jest ser. Tosty w takiej formie można również zapakować w folię i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. W ten sposób poświęcając zaledwie kilka minut na ich przygotowanie, za jednym zamachem zyskujemy dwa szybkie i pożywne posiłki.

Grzanki na słodko

Tosty z opiekacza są idealną propozycją dla osób lubiących śniadania na słodko. Delikatnie zarumienioną lub bardziej spieczoną kromkę chleba można bowiem posmarować ulubionym dżemem, serkiem lub kremem czekoladowym. Dla przełamania smaku warto dodać do tosta również ulubione owoce. Grzanki na słodko sprawdzą się, zwłaszcza gdy przygotowujemy śniadanie dla dzieci.

A może tost francuski?

Chleb tostowy lub bułka smażona na patelni w roztrzepanym jajku na pewno będzie bardzo pożywnym posiłkiem, który doda energii na cały poranek. Powstało wiele wariacji na temat tostów francuskich. Przykładowo możemy wykroić środek kromki chleba, skórkę ułożyć na rozgrzanej patelni, a do jej środka wbić jajko. Kiedy lekko się zetnie, można położyć na nim plasterek sera, suszone pomidory bądź ulubioną wędlinę. Z pewnością sprawdzi się szynka mielona, kiełbasa krakowska lub szynka tostowa.

Nietypowy tost

Każdy zna smak tosta z serem, keczupem i szynką. Jednak w łatwy sposób można nadać grzankom nietypowy, wytrawny smak i niecodzienny wygląd. Przykładowo ciekawe połączenie stanowi tost z awokado, serem feta i owocami granatu. Dla smakoszy polecany jest również tost posmarowany kozim serem oraz posypany orzechami włoskimi i kawałkami melona. Z pewnością będzie to dobre urozmaicenie tradycyjnych posiłków, jakie zwykle jadamy na śniadanie.

Zapiekanka z piekarnika

Pyszne tosty śniadaniowe przygotujemy również w piekarniku. Na kromce chleba uprzednio posmarowanej masłem, układamy ser oraz plasterek pomidora i zapiekamy przez chwilę w rozgrzanym piekarniku. Smak tosta na pewno wzbogaci również szynka mielona lub kiełbasa krakowska. Zapiekanki możemy polać ulubionym sosem i posypać szczypiorkiem bądź prażoną cebulką.

Tosty to uniwersalne śniadanie, które zależnie od wybranych dodatków, możemy dopasować do preferencji każdego z domowników. Są smaczne, sycące i szybkie w przygotowaniu. Ponadto sięgając po różnorodne składniki, możemy każdego dnia serwować posiłki, które zaskakują smakiem i łatwo się nie nudzą.

Źródło: Kiszeczka.pl

Na górę