Do podstawowych zadań hodowcy należy ochrona i wspieranie zdrowia zwierząt. Dieta wzbogacona o probiotyki poprawia naturalną odporność zwierząt hodowlanych i ogranicza podatność na różnego rodzaju choroby i drobne infekcje, co przekłada się na osiąganie lepszych wyników produkcyjnych.

Czym są probiotyki?

Probiotyki to zbiór żywych kultur drobnoustrojów, bakterii i grzybów, które bardzo korzystnie oddziałują na organizm zwierzęcia. Najpowszechniej stosowane są bakterie kwasu mlekowego oraz drożdże probiotyczne. Probiotyki penetrują i zasiedlają przewód pokarmowy zwierząt oraz skutecznie wspierają ich naturalną odporność. Regulują również środowisko mikroflory i chronią organizm przed czynnikami chorobotwórczymi.

W skład preparatów probiotycznych wchodzą:

  • bakterie kwasy mlekowego (LAB): Lactobacillus, Lactococcus, Streptococcus, Enterococcus oraz Bifidobacterium, 
  • grzyby m.in. drożdżaki: Saccharomyces cerevisiae, boulardii oraz kropidlaki:  Aspergillus oryzae i A. niger.

Jakie funkcje pełnią bakterie probiotyczne w organizmie zwierząt?

Probiotyki mają bardzo korzystny wpływ na zwierzęcy organizm. Świadczy o tym nawet ich nazwa – słowo probiotyk (z greckiego pro bios) oznacza „dla życia”.

Probiotyki pozwalają na utrzymanie homeostazy bakteryjnej we florze zwierząt hodowlanych, dlatego stymulują układ odpornościowy i prowadzą do naturalnego wytworzenia oraz podtrzymania odpowiedzi immunologicznej. Preparaty tego rodzaju wspomagają przede wszystkim zwalczanie pasożytów zwierzęcych. Zastosowanie probiotyków w hodowli prowadzi do poprawy kondycji zwierząt, ograniczenia występowania biegunek, a nawet spadku śmiertelności wśród trzody chlewnej i drobiu. Badania w zakresie oddziaływania probiotyków na organizmy zwierząt wskazują na istotne wydłużenie życia i spowolnienie procesów starzenia komórkowego.

Wyselekcjonowane szczepy bakterii i grzybów pozytywnie wpływają nie tylko na układ pokarmowy, ale również na układ oddechowy czy moczowo-płciowy. Probiotyki w hodowli zwierząt stymulują ich wzrost, wzmagają apetyt oraz podwyższają tolerancję przyswajania pasz.

Probiotyki w hodowli zwierząt

W naszym kraju od 22 lipca 2006 roku zabronione jest dodawanie antybiotyków do pasz w celu zwiększenia wydajności produkcyjnej zwierząt hodowlanych. Antybiotyki stosowanie w nadmiernych ilościach doprowadziły bowiem do powstania lekoodpornych bakterii, które są zagrożeniem nie tylko dla zwierząt, ale również dla ludzi. Ponadto mięso pochodzące od zwierząt naszpikowanych antybiotykami miało niekorzystny wpływ na system immunologiczny człowieka i niejednokrotnie powodowało uczulenia czy wymioty. W celu ochrony i wzmocnienia zdrowia zwierząt, probiotyki w hodowli stały się bardzo powszechne i obecnie stanowią skuteczną alternatywę dla antybiotyków.

Dla kogo probiotyki?

Korzystny wpływ probiotyków zaobserwowano w przypadku hodowli drobiu, gdzie widocznie spadło ryzyko zakażeń bakteryjnych oraz ogólna śmiertelność, nastąpiła poprawa przyswajalności paszy oraz znacznie wzrosła wydajność produkcyjna ptaków (produkt o podobnym działaniu: AviFlora).

Natomiast wzbogacenie diety trzody chlewnej o aktywne bakterie kwasów mlekowych, pozwoliło wzmocnić układ odpornościowy zwierząt, utrzymać mikroflorę jelitową oraz ograniczyć rozwój populacji różnego rodzaju bakterii (np. dodatek paszowy Bactocell).

Probiotyki w hodowli poprzez stymulację układu odpornościowego, wspierają mikroflorę przewodu pokarmowego oraz chronią organizm przed patogenami. Preparaty tego rodzaju poprawiają również kondycję zwierząt hodowlanych, zapewniają wzrost masy ciała, witalność czy apetyt, co przekłada się na znaczne podwyższenie wyników produkcyjnych. Hodowcy stosujący probiotyki zwykle dostarczają na rynek bezpieczne, wysokojakościowe mięso oraz pełnowartościowe produkty pochodne, takie jak mleko czy jajka.

Inspirowane: adifeed.pl – producent pasz dla drobiu

Na górę