Beza to słodka ozdoba najsmaczniejszych deserów. Prosta w wykonaniu i dekoracyjna, świetnie ozdobi ciasta domowe, sprawdzi się również w bardziej wyrafinowanych deserach. Warto zestawić ją z nieco mniej słodkimi owocami, aby uzyskać ciekawy balans smaków. Świetnie sprawdzi się w kruchych wypiekach, gdy do ciasta potrzebujemy samych żółtek, ale niczego nie chcemy marnować. Poznaj dwa ciekawe przepisy na desery z bezą, których nie powstydziłaby się najbardziej elegancka cukiernia w Warszawie.
Kolorowe ciasto domowe z bezą i malinami
Ciasta domowe pieczemy i kochamy jeść cały rok. Ale latem przy dużym wyborze świeżych owoców, smakują one wyjątkowo. Ciasto, w którym słodycz bezy przełamana jest naturalnie kwaskowatym smakiem malin to idealna propozycja dla amatorów domowych wypieków. Ciasto jest proste, smaczne i niezwykle efektowne.
Składniki:
- 3 szklanki mąki (najlepiej krupczatki),
- 200g masła,
- 5 żółtek,
- 3/4 szklanki drobnego cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki kakao,
- 5 białek oraz 3/4 szklanki cukru do bezy,
- 400-500g malin oraz cukier puder do oprószenia ciasta.
Mąkę należy przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, następnie dodać żółtka, posiekanie zimne masło oraz cukier. Wszystko razem dobrze zagnieść, a następnie podzielić na 3 części i do jednej z nich dodać kakao. Ciasto należy schłodzić przez godzinę w lodówce. Na dno wyłożonej papierem blaszki (25x30cm) należy zetrzeć jasne ciasto i je docisnąć, a następnie zetrzeć ciasto ciemne. Maliny równomiernie rozkładamy na cieście, a następnie bierzemy się za bezę. Ubite na sztywną pianę białka z cukrem rozkładamy na owocach, a na wierzch kruszymy pozostałą część ciasta. Tak przygotowaną blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika na ok. 40 minut. Po upieczeniu ciasto wystarczy oprószyć cukrem pudrem.
Błyskawiczne pucharki z minibezami i kremem mascarpone
Maleńkie bezy są proste w samodzielnym wykonaniu, ale miejscem w którym można je dostać jest również cukiernia. W Warszawie i innych większych miastach możemy szukać minibez w sklepach cukierniczych. Do przygotowania deseru w pucharkach potrzebujemy ich ok. 12 sztuk. A oto lista pozostałych składników:
- 250g serka mascarpone,
- 300ml śmietanki 30%,
- 400g truskawek,
- 4 łyżki cukru,
- łyżka soku z cytryny,
- kilka kostek gorzkiej czekolady.
Truskawki należy umieścić w rondelku, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i gotować na małym ogniu aż do odparowania części płynu. Powstały sos blendujemy i przecieramy przez sitko aby pozbyć się pestek. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodając po łyżeczce serek mascarpone. Dwa lub trzy pucharki oblewamy wewnątrz sosem truskawkowym, wykładamy krem mascarpone, a na wierzch minibezy. Całość polewamy ponownie sosem i dekorujemy pokruszoną czekoladą oraz listkami mięty.
Beza to świetny pomysł, aby urozmaicić ciasta domowe i dodać chrupkości kremowym deserom. Nawet gdy brakuje Ci czasu, możesz sięgnąć po gotowy produkt i cieszyć się wyjątkowym przysmakiem w domowym zaciszu.