Truskawki to nie tylko smak lata, ale przede wszystkim prawdziwa bomba witaminowa. Owoce te zawierają bardzo dużo korzystnego dla zdrowia błonnika, jak również sporo witaminy C, witaminę A, witaminy z grupy B oraz mangan. Dodatkowo są niskokaloryczne, a więc sprawdzą się również dla osób dbających o linię. Świetnie wzmacniają odporność całego organizmu, a dzięki zawartości przeciwutleniaczy dodatkowo chronią przed chorobami cywilizacyjnymi. Warto je włączyć do swojej diety i przyrządzić z nich smakowite potrawy – przede wszystkim słodkie desery, jak na przykład ciasto z galaretką.

Pomysły na wykorzystanie truskawek w swojej kuchni

Zdaniem właściciela pewnej cukierni w Warszawie desery z truskawkami cieszą się niesłabnącą popularnością wśród klientów, nie tylko w sezonie letnim. Z truskawek można z łatwością przygotować liczne desery, również w domowym zaciszu i niezbyt dużym nakładem czasu.

Hitem na przyrządzenie truskawek jest klasyczny deser ze śmietaną i cukrem. W nowoczesnej wersji można przygotować nieco mniej kaloryczny shake na bazie mleka roślinnego i z dodatkiem miodu. Truskawkowy napój można również przygotować w wersji puszystej pianki – warto posłużyć się tutaj chociażby bardzo zdrowymi nasionami chia, które w kilka godzin zmienią płynną konsystencję truskawek z mlekiem w słodki deser w szklance bądź w pucharku, który przed podaniem warto przyozdobić plasterkami świeżych truskawek i listkami mięty.

Ciasta z truskawkami – proste i szybkie inspiracje

Na uwagę zasługują również ciasta domowe na bazie truskawek. Wśród najbardziej popularnych propozycji bez wątpienia znajduje się ucierane ciasto z truskawkami, które wymaga tylko kilku składników i chwili miksowania. Truskawki w cieście układa się na wierzchu, a po pieczeniu placek warto jest posypać płatkami migdałów lub cukrem pudrem. Kolejną propozycją na ciasto z truskawkami jest klasyczny biszkopt z kremem. Owoce można wykorzystać zarówno do kremu (wystarczy je zmiksować) bądź wyłożyć na krem w postaci kawałków i zalać tężejąca galaretką. Podobny deser z wykorzystaniem truskawek (ale w wersji bardziej ekspresowej) można przygotować również w pucharkach – należy pokruszyć herbatniki bądź biszkopty, dodać krem na bazie śmietanki kremówki bądź inny oraz zalać galaretką z owocami.

Truskawki warto jeść solo i w deserach przede wszystkim latem, gdzie są najtańsze oraz najlepiej smakują. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić z ich udziałem domowe przetwory – dżemy czy soki, dzięki czemu smak lata pozostanie na dłużej i pozwoli cieszyć się sobą również w zimowe miesiące w roku. Truskawki można również z powodzeniem zamrozić. Najlepiej rozłożyć je pojedynczo na tacce i po wstępnym zamrożeniu przesypać do strunowych woreczków bądź pojemników do dalszego mrożenia. Dzięki temu nie będą one sklejone i z łatwością będzie można wykorzystać je do ciast, deserów czy do śniadaniowej owsianki.

Na górę