Zawód kelner – profil kandydata i perspektywy zawodowe

0
17
Zawod kelner – profil kandydata i perspektywy zawodowe

Wiele osób uważa, że wykonywanie pracy kelnera jest to proste i niewymagające szczególnych kwalifikacji zajęcie. Tymczasem zawód ten wymaga pewnych niezbędnych umiejętności oraz umożliwia rozwój zawodowy tym, którzy będą chcieli doskonalić się w profesjonalnym serwowaniu posiłków.

Jakie predyspozycje powinien mieć dobry kelner?

Decydując się na pracę jako kelner, powinniśmy posiadać kilka niezbędnych w tym zawodzie cech i zdolności. Przede wszystkim musimy wykazywać się komunikatywnością i wysoką kulturą osobistą. Będziemy bowiem reprezentować dany lokal przed klientami i decydować o tym, czy wywrze on pozytywne wrażenie na odwiedzających. Niezbędna jest także chęć udzielania pomocy oraz informacji obsługiwanym gościom. W tej kwestii powinniśmy się wykazać szczególną cierpliwością oraz zdolnością aktywnego słuchania. Nieodzowny będzie również pozytywny stosunek do ludzi oraz serdeczność. Kolejną istotną predyspozycją, jaką powinniśmy posiadać w tym zawodzie, jest umiejętność skutecznego zapamiętywania. Dotyczy ona nie tylko przyjmowania składanych przez klientów zamówień, ale również znajomości menu danego lokalu. Dobry kelner potrafi znakomicie przedstawić składniki określonego dania a także wymienić, ile trwa czas oczekiwania na konkretny posiłek. Powinien również wykazywać się uważnością i spostrzegawczością, by kontrolować sytuację na sali i wiedzieć, kiedy powinno się zabrać brudne nakrycie, zaproponować deser lub zapytać, czy goście są zadowoleni z otrzymanego posiłku.

Jakie umiejętności musi nabyć kelner przed rozpoczęciem pracy?

Poza cechami charakteru czy pewnymi predyspozycjami, kelnerzy muszą posiąść kilka niezbędnych w tej pracy umiejętności. Przede wszystkim powinni znać zasady savoir vivre – zarówno te dotyczące kontaktów międzyludzkich (formy grzecznościowe, uprzejmość, kolejność witania gości) – jak i związane z odpowiednim przygotowaniem miejsca spożywania posiłku. W tym zawodzie konieczna jest znajomość odpowiedniego ułożenia sztućców, serwetek i nakrycia stołu, a także odpowiedniego wyboru naczyń i akcesoriów niezbędnych przy danym posiłku czy napoju. Warto również znać się – przynajmniej w podstawowym zakresie – na kulinariach i rodzajach dań, aby w razie potrzeby móc skutecznie doradzić klientom, na jakie danie lub napój powinni się zdecydować. Dobry kelner powinien także stosować zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz umiejętnie dbać o zachowanie czystości w lokalu. Pożądaną zdolnością jest również znajomość języków obcych – przede wszystkim angielskiego na poziomie komunikatywnym, ale także języków europejskich, w zależności od lokali i miejscowości, w jakich będziemy pracować. Jeśli chodzi o pozazawodowe czynniki, przy wykonywaniu tego zawodu konieczna jest względnie dobra kondycja fizyczna oraz posiadanie aktualnych badań wykazujących brak chorób zakaźnych. Dodatkowym, coraz częściej wymaganym atutem, jest zdolność dekorowania stołu według zasad estetyki obowiązujących w danym typie lokalu. Cenną umiejętnością będzie na przykład umiejętność przygotowywania kompozycji kwiatowych do ozdobienia stołu czy znajomość zasad dobierania kolorów.

Jak można rozwijać się w zawodzie kelnera?

Prestiżowe restauracje czy ekskluzywne bary wymagają od zatrudnianych kelnerów wysokich kwalifikacji oraz posiadania doświadczenia w zawodzie. Warto ukończyć kurs kelnerski, który rzetelnie przygotuje nas do wykonywania wymaganych obowiązków. Osoby posiadające certyfikat zawodowy są chętniej zatrudniane przez prestiżowe lokale gastronomiczne. Dzięki zdobywaniu coraz większej wiedzy w obsłudze klientów możemy także szybciej awansować na wyższe stanowiska – takie jak na przykład menadżer usług gastronomicznych – oraz liczyć na możliwość udziału w zagranicznych stażach dla najlepszych kelnerów. Szerokie umiejętności kelnerskie otwierają nam także ścieżkę kariery w różnych miejscach pracy, nie tylko tradycyjnych restauracjach czy kawiarniach, ale także luksusowych hotelach czy prestiżowych ośrodkach turystycznych.

W jakich miejscach może pracować kelner z wysokimi kwalifikacjami?

Posiadając wysokie kwalifikacje, po ukończeniu specjalnych kursów kelnerskich, możemy liczyć na lepsze perspektywy pracy. Luksusowe obiekty organizujące imprezy okolicznościowe i cieszące się renomą firmy cateringowe poszukują pracowników z profesjonalnymi zdolnościami obsługi klientów. Domy przyjęć typu premium, pięciogwiazdkowe hotele czy restauracje dla VIP-ów to kolejne miejsca, do których możemy wysłać swoje CV wraz z listami motywacyjnymi. Wysokiej jakości usług kelnerskich oczekują także firmy organizujące ekskluzywne wycieczki statkami turystycznymi czy jachtami – w tamtejszych restauracjach czy barach również możemy liczyć na lepsze zarobki i zatrudnienie u dobrego pracodawcy. Najlepsi kelnerzy mają szanse obsługiwać gości ambasad czy mieszkańców rezydencji władz, w których serwuje się posiłki najważniejszym osobom w państwie oraz o wysokim statusie społecznym. W przypadku takich miejsc przed otrzymaniem posady prócz rozmowy kwalifikacyjnej zazwyczaj konieczne jest przejście specjalnych testów obsługi kelnerskiej, sprawdzających nasze umiejętności w zawodzie.

Wbrew powszechnej opinii praca kelnera nie należy do najłatwiejszych. Chcąc wykonywać ten zawód profesjonalnie i umożliwić sobie awans na coraz wyższe stanowiska, warto zdobywać specjalistyczną wiedzę z zakresu obsługi gości i poszukiwać nowych możliwości budowania kariery.

źródło: msbis.com – szkolenia barmańskie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here