Czekolada z surowego kakao – co to takiego?

0
13
Czekolada z surowego kakao

Wiedza na temat tego, czym jest surowa czekolada nie jest zbyt rozpowszechniona wśród społeczeństwa. Paradoksalnie smakołyk ten jest bardziej oryginalny niż zwykłe popularne czekoladowe tabliczki, które można znaleźć w każdym supermarkecie. Nie wszyscy wiedzą, że czekolada pochodzi z Ameryki Południowej, a konkretnie z państwa Azteków, gdzie była przygotowywana z pokruszonych i w żaden inny sposób nieprzetworzonych ziaren kakaowca. Ponadto serwowana była w formie płynnej, a nie w postaci kostek czy tabliczek. Wynikało to oczywiście z faktu, że tamtejsza ludność nie dysponowała technologią taką jak dzisiejsze fabryki czekoladowych łakoci. Czasem jednak powrót do korzeni okazuje się niezwykle korzystny, a w tym przypadku związane jest z to z walorami smakowymi oraz zdrowotnymi.

Czym jest surowe kakao oraz wytworzona z niego czekolada?

Tak jak zostało to już wspomniane we wstępie, surowe kakao to po prostu pomielone ziarna kakaowca, których nie poddaje się żadnej innej obróbce poza suszeniem i fermentacją. Od przetworzonego rodzaju tego produktu różni się przede wszystkim smakiem, który w przeciwieństwie do gorzkości, jaką charakteryzuje się popularne kakao, jest lekko kwaśny. Gorzki posmak zmielonych ziaren kakaowca popularnych marek wynika głównie z poddawania ich prażeniu oraz dodawania do niego różnych substancji chemicznych, między innymi konserwantów. Powoduje to małą prozdrowotność takich produktów, która w przypadku naturalnego surowego kakao przejawia się przede wszystkim poprzez zawartość wielu wartości odżywczych. Mowa tu między innymi o różnego rodzaju witaminach, mikroelementach oraz zdrowych tłuszczach. Tym samym obecne są one w czekoladzie wytworzonej na bazie tego składnika. Taką czekoladę stosunkowo trudno jest dostać na rynku, choć oczywiście nie jest to niemożliwe. Ze względu na brak konserwantów ma ona dosyć krótki termin przydatności do spożycia. Jedną z jej zalet jest jednak to, że bardzo łatwo można przygotować ją samodzielnie w domowych warunkach. Samo surowe kakao jest z kolei dość popularnym produktem wśród marek zajmujących się wytwarzaniem ekologicznych wegetariańskich lub wegańskich czekolad.

Walory smakowe czekolady z surowego kakao

Wspomniana wcześniej lekka kwaśność surowego kakao przekłada się w pewnym stopniu na smak wytworzonej z niego czekolady. Odczucie to nie każdemu przypadnie do gustu, szczególnie podczas pierwszej degustacji – ten smak w pełni można docenić dopiero po kilku próbach. Warto również pamiętać, że przygotowując czekoladę z surowego kakao samodzielnie, możemy wzbogacić ją o przeróżne dodatki, które nadadzą jej wielu walorów smakowych. Ciekawym pomysłem może być miód wymieszany z olejem kokosowym, a także drobne kawałki owoców takich jak jagody, borówki amerykańskie, maliny czy śliwki. Idealnym urozmaiceniem będą także świeże bakalie.

Czekolada z surowego kakao ma bardzo długą historię, choć jej popularność dopiero od niedawna zaczyna wzrastać w Europie. Mimo to dosyć trudno jest ją znaleźć nie tylko w popularnych dyskontach – warto poszukać internetowego sklepu specjalizującego się w produkcji tego typu wyrobów. Jej naturalny skład zapewnia wiele korzyści dla zdrowia, a oryginalny smak, mimo że nie każdemu może się podobać, niewątpliwie stanowi ciekawe urozmaicenie codziennej diety.

źródło: octochocolate.pl – czekoladowe upominki Warszawa